کوثر یک مجتمع شبه دانشگاهی تخصص‌محور است که مأموریت خود را میزبانی مسئله‌های راهبردی کشور در حوزه‌های مختلف و تأمین پاسخ‌های نوآورانه و قابل اعتماد به آنها می‌داند و این مأموریت را از طریق طراحی و اجرای تلفیقی از روش‌های مجرب و خلاقانه در زمینه مدیریت نوآوری، در چارچوب توسعه و بهره‌برداری از شبکه‌ای از نهادهای نوآور تخصصی و با تکیه بر منابع سرشار انسانی و فکری دانشگاه تهران دنبال می‌کند.

چشم‌انداز کوثر

چشم‌انداز کوثر تبدیل شدن به الگویی برای دانشگاه آینده است؛ مأموریت‌ها، اصول و ارزش‌های حرفه‌ای و راهبردی کوثر ریشه در آسیب شناسی و تحلیل انتقادی در خصوص دانشگاه ایرانی و مسئولیت دانشگاه در قبال نظام اجتماعی، سیاسی و اداری ایران دارد. از سوی دیگر، جامعه کوثر و مدیران شبکه در تصمیمات اصلی، خود را عمیقاً متعهد به مقاصد انقلاب اسلامی و در عین حال، ملتزم به اصلاح و بهبود روندهای کلی نظام دانشگاهیِ پاسخگو به مسائل کشور، در رویارویی با مشکلات و موانع جهان واقعی در این مسیر می‌دانند. طراحی‌های نهادی، جریان انسانی و فرایندهای فکری و دانشی در کوثر به سمتی است که جهت‌گیری‌های اصلاحی و نیز ملزومات حفظ و ارتقاء هویت، جایگاه و مصالح دانشگاه را در کنار یکدیگر و در مقیاس دانشگاه تهران، محقق ساخته تا از این مسیر بتواند کارکردهای مطلوب دانشگاه ایرانی را، فراتر از شعارهای انتزاعی و گفتمان‌های غیر بومی وارداتی، الگوسازی کند. بر این اساس، کوثر می‌خواهد در آینده نه چندان دور، یک پاسخ عملی به پرسش بنیادین در خصوص دانشگاه مطلوب جمهوری اسلامی ایران باشد؛ ان شاءالله.

مأموریت و محصول

کوثر به لحاظ مأموریت و محصول، یک «سازمان نوآور» است؛ چرا که در بالاترین سطح، علاوه بر ماهیت خلاق و رشدمحور ایده تأسیس شبکه، دو کارکرد «شتابدهی ایده‌های خلاق از طریق ایفای نقش مرکز رشد» و «تحقیق و توسعه از طریق طراحی و پیاده سازی چارچوب‌های نوآوری باز» را دنبال می‌کند. کوثر با طراحی و پیاده‌سازی عملگرهای گوناگون با کارکرد شناسایی استعدادها، کشف ایده‌های ارزشمند و هدایت و شکوفاسازی آنها، به عنوان یک شبکه هماهنگ از بازیگران و نهادهای فعال با کارکرد مرکز رشد در زیست‌بوم دانشگاهی شناخته می‌شود؛ نقشی که با وجود ارتباط گسترده و پویای کوثر با سرمایه سرشار انسانی دانشگاه تهران، به عنوان یک مزیت رقابتی، هویت محوری کوثر نیز تلقی می‌گردد. همچنین کوثر با گذشت بیش از دو دهه از تجربه طراحی، توسعه و مدیریت نهادهای پایدار و حرفه‌ای حل مسئله در حوزه‌های گوناگون، توانسته به مثابه یک پلتفرم تحقیق و توسعه، خدمات و محصولات مورد نیاز نهادها و سازمان‌های گوناگون را تولید و ارائه نماید.

ماهیت نهادی

کوثر به لحاظ ماهیت نهادی در کلیت خود یک «نوآوری سازمانی» است؛ زیرا بدون التزام ساختاری به نظام کنونی اداری، آموزشی و پژوهشی آموزش عالی کشور، به دنبال اتخاذ جایگاه مناسب و ایفای نقشی کارآمد در میان خلاءها و نیازهای برآورده نشده نظام آموزشی، پژوهشی و اداری جمهوری اسلامی ایران است. بدین ترتیب، کوثر از حیث راهبردی به مثابه یک «نهاد نهادساز»، خود را متعهد به تولید و توسعه راهکارهای بدیع برای مسائل اساسی کشور در چارچوب ایجاد و توسعه نهادهای نوین و متناسب می‌داند. همچنین از جهت سازمانی، کوثر به صورت شبکه ای از نهادها و هویت‌های سازمانی گوناگون از جمله مرکز رشد، شتابدهنده، مرکز نوآوری، انتشارات، مؤسسات فرهنگی، مؤسسات آموزشی و انواع شرکت‌های فعال دانش بنیان و خلاق قابل توصیف است.

داستان کوثر

 

سال 1373 سنگ بنای کوثر توسط جمعی از فارغ التحصیلان بسیج دانشگاه تهران گذاشته شد و داستان پرماجرای کوثر شروع شد.

01

همواره، بسیجِ فارغ التحصیلان بسیج، یکی از دغدغه های اصلی فعالین بسیج دانشجویی بوده و هست و دغدغه اولیه شکل گیری کوثر، همین بسیجی گری بود؛ اما در ساحت مأموریت و عملکرد، کوثر چند نسل مختلف را تجربه کرده است. چرخ کوثرِ دهه هفتاد، بر مدار آموزش می چرخید؛ برگزاری کلاس‌های مهارت محور، برگزاری کلاس‌های آمادگی برای کنکور کارشناسی‌ارشد و دکتری از جمله کارهای کوثر بود.

 با بیشتر شدن کمیت و کیفیت کلاس‌های آموزشی، کوثر تصمیم به فعالیت در حوزه پژوهش گرفت و نسل دوم فعالیت‌های کوثر با افزوده شدن پژوهش در زمینه های تخصصی رقم خورد. پویا فناوران کوثر (لینک به سایت پویافناوران) در اواسط دهه هشتاد از کوثر متولد شد و هم اکنون سال‌هاست که در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران، در زمینه تأمین تجهیزات ترافیکی مبتنی بر پردازش تصویر فعالیت می کند.

02

03

 نسل سوم کوثر با تمرکز بر پژوهش در زمینه علوم انسانی اسلامی در اواخر دهه هشتاد شروع شد. در این دوره، سه گروه پژوهشی در حوزه فرهنگ، اقتصاد و امنیت در کوثر فعال بود. مرکز پژوهش‌های مجلس، مجمع تشخیص مصلحت، کانون اندیشه جوان، شبکه کانون‌های تفکر ایران (ایتان)، مهمترین همکاران ما در نسل سوم کوثر بودند. تأسیس انتشارات کوثر از ثمرات این دوره محسوب می‌گردد.

اواخر سال 94، آغاز چهارمین و آخرین نسل کوثر بود. در نسل چهارم، کوثر پس از گذار از مراحل مختلف، مأموریت خود را میزبانی مسئله‌های راهبردی کشور در حوزه‌های مختلف و تأمین پاسخ‌های نوآورانه و قابل اعتماد به آنها از طریق ایجاد و توسعه نهادهای نوین و متناسب می‌داند و چشم انداز خود را تبدیل شدن به الگویی برای دانشگاه آینده می‌داند. برای اطلاع بیشتر از چیستی نسل چهارم و فعلی کوثر می‌توانید به بخش درباره کوثر (لینک شود) مراجعه نموده و همچنین خروجی‌های متعدد این نسل از کوثر تا به امروز را در بخش‌های مختلف سایت، مشاهده و مطالعه فرمایید.

04

01. شمسی پور
علی شمسی پور (1394-1390)

عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی مواد و متالوژی دانشگاه امیرکبیر

مشاور رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی

مهدی شاه‌آبادی (1390-1388)
طلبه حوزه علمیه قم

فارغ التحصیل دکتری مدیریت دانشگاه تهران

03. مهدی پیری
مهدی پیری (1388-1386)
عضو هیئت علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران
04.محمد روح الامینی
محمد روح‌الامینی (1386-1384)
معاون توسعه مدیریت و پشتیبانی سازمان تبلیغات اسلامی
05. حامد امینی
حامد امینی (1384-1382)
فعال بخش خصوصی
06. مسعود گرشاسبی
مسعود گرشاسبی (1382-1379)
مدیرعامل شرکت نقش اول کیفیت در گروه همراه اول
06.-مسعود-گرشاسبی-p96z3ywxzsd5fuv7v89d65ow595tg6cffryzzvxtlo
حسین شریفی (1379-1373)
متخصص طب سنتی